söndag 10 januari 2010

Förvirrad långhelg

Utmaning 2010:10
10 januari
Skriv om nya friska tag.


Julafton var på en torsdag, för somliga en vanlig arbetstorsdag. Enligt almanackan, en helt vanlig dag, fast barnens viktigaste på året. Då firade vi att Tomten kom i år också.

Juldagen var en röd fredag. Alltså som en söndag då de flesta fick vara lediga. En helgdag som betyder ”helig dag”. Då föddes någon och Svenska folket har allmän pjamasdag.

Annandag jul låg på en lördag men det var en helgdag. Det var då vi skulle fira att den helige Stefan stenades till döds. Detta har vi glömt, det var så väldigt länge sedan.

Den 27 december var en vanlig söndag. Detta var stor sorg då det för Svenska folket är den allmänna ”byta ut julklapparna mot något bättre” dagen eller ”stå minst 1 timme i kö utan att vara på Ullared” dagen.

Nyårsafton, sista dagen på året var på en helt vanlig torsdag. Till skillnad mot Julafton så är detta de vuxnas afton. Alla klär upp sig i det snyggaste de har. Senare vinglar man fram med champagne i glasen och tror att man är läckrast i världen.

Nyårsdagen är en röd fredag. Kallas också för helgdag. Det heliga med denna dag är att vi har allmän ”sova ruset av oss” dag. Det är också den dag då det går åt mest Treo, Magnecyl eller annat huvudvärksdämpande på hela året förutom på midsommardagen.

Den 2 januari var det ordning igen och en helt vanlig lördag.

Trettondagsafton låg i år på en vanlig tisdag. Nu var alla så slitna efter alla aftnar så det gick ganska lugnt till.

På onsdagen den 6 januari hade vi ännu en ledig dag för att fira att den killen som föddes för tretton dagar sedan fick besök av några stjärntydare. I present fick han guld, rökelse och myrra. Vi var insnöade och hann fundera över varför han växter upp fattig om han fick guld, kanske det inte var så mycket han fick.

I dag är det söndag, en vanlig söndag. Sigurd och Sigbritt har namnsdag. Det är Mazarinernas dag. Rod Stewart fyller 65 år och den är killen Jesus dopdag, fast han var inte 17 dagar när han döptes som man kan tro utan 30 år.

Nä nu vill jag ta lite nya tag. Få ordning i vardagen och veta att en tisdag är en tisdag och att en lördag är en lördag. Juletiden får det allt vara slut på nu. Fast på onsdag det tjugondag Knut fast det är den trettonde, nä jag vill inte. Jag tror jag struntar i det och slänger ut granen i dag.

6 kommentarer:

Bokmånglarn sa...

Men det är ganska så skönt med långhelger. Eller hur?

Kul text!

Hur fixar du direktlänk till din text i kommentatorsfältet på SkrivPuff??

malix sa...

jaa alla dessa helger allt högtidligt med en massa traditioner nu äntligen blir det som vanligt igen och granen jo du julen stadade jag bort redan innan nyår.

Margareta sa...

Ja det var sanningar som heter duga. Du monterade ner hela julen i ett svep så du behöver nog inte tjugondag knut. Kul och fräck text!

Pia sa...

Ett bra kåseri. Du fick med det mesta om julen och våra jul(o)vanor.

Beppan sa...

Kul läsning!

liselotte sa...

Rolig vinkling på texten.Varför stenades Stefan ?